Uppvärmning


Varför ska man värma upp?

Man värmer upp för att undvika skador. Inom konditionsträning kan man ofta sätta samman uppvärmningen med den vanliga träningen genom att till exempel börja sin löptur i ett lite lugnare tempo. Uppvärmningen förbereder kroppen inför träningen, till exempel bildas ledvätska som ”smörjer” lederna i kroppen. Kroppen kommer också igång med syresättningen vilket gör att musklerna har lättare att få syre senare under träningen.


Finns det någon allround uppvärmning?

Ofta används löpning som en uppvärmning man skulle kunna se det som en allround uppvärmning men det är väldigt svårt att säga att en speciell uppvärmning är anpassad till en aktivitet eller en individ men jag skall ta upp några sådana exempel lite senare.


Person/aktivitetsanpassad uppvärmning

De flesta uppvärmningar är passande till de flesta tänkbara träningsformer som jag tidigare har nämnt, men ett sätt att få en uppvärmning anpassad till en speciell aktivitet är att själv ”komponera” lättare övningar som bara involverar de musklerna man kommer att använda inom den aktivitet man skall utföra. Som ni kanske förstår är detta svårt inom många sporter där man använder hela kroppen t.ex. fotboll och ishockey. Men inom vissa former av styrkesporter är detta möjligt. Det är just detta som också ligger till grund för att det finns så många uppvärmningar som man kan kalla allround uppvärmningar.


För och nackdelar med uppvärmning?

Fördelarna med uppvärmning är många. Några bevisade fördelar är t.ex. höjd kroppstemperatur samt muskeltemperatur vilket leder till minskad risk för sträckning samt ökad rörlighet. Uppvärmningen hjälper oss att förhindra överhettning i kroppen bland annat genom att utsöndra svett. Uppvärmningen påverkar oss också genom vidgade blodkärl samt varmare blod (som avger syre fortare) vilket ger oss fördelar så som reducerad belastning på hjärtat samt bättre syresatta muskler. Nackdelarna är inte alls många men den ursäkten som många har för att inte värma upp är att de inte har tid.