Anna

Nu har jag då slutfört mitt träningsprogram och har då tänkt utvärdera programmet, träningsdagboken, och min utveckling; se om det gav något resultat eller inte, om det var jobbigt och inte minst om det var effektivt.

Träningsprogrammet tycker jag har fungerat bra. Jag har i princip rullat runt på ett fyra veckors program som jag då för det mesta har följt i tolv veckor. Jag har tränat i genomsnitt tre gånger per vecka, cirka en timme per gång, varav en vecka uteblev från träning på grund av sjukdom. Träningspassen, som jag själv har planerat, har bestått av löpning, simning, rodd och några pass av stavgång, cykling och styrkeövningar. Det som har tillkommit på köpet är skolidrotten som innehållit bollsporter, dans och bodypump. Variation i träningen är någonting som är viktigt för mig; att det är mycket det som krävs för att man inte ska tappa suget för sin träning. För att nämna ett praktiskt exempel på det har jag sprungit en hel del och då känt att det är viktigt att byta miljö ibland så att jag inte ser samma saker jämt. Jag tror det är viktigt att man inte bara springer en och samma runda, utan att man försöker växla mellan exempelvis intervall- och intervallträning, och lugnt och hårt tempo. Detta tror jag leder till att ens motivation och vilja varar längre för träningen.

Vad jag kan erkänna är att det inte alltid varit lika roligt att gå ut och springa, men det vill jag påstå beror på att jag har tränat löpning mitt i vintern. Jag tror att jag hade känt helt annorlunda om det hade varit på sommaren, det har jag nämligen erfarenhet av sedan tidigare. Anledningen till varför jag då ville ha med löpning i mitt träningsprogram beror på att man kan använda den som en effektiv träningsform och därigenom få en bra träningsutveckling. Den svenska vintern kan man nuförtiden inte lita på, det kan mycket väl vara bra förhållanden att springa i. Det kan jag också säga att det har varit så för det mesta, det var dock inte så roligt när det var halkigt och mycket snö. Problemet med isen löste jag faktiskt med att jag gick till Intersport och köpte mig isdubbar. Mina tips till dem som vill träna löpning på vintern, när det är snö och is ute, är just att ha rätt utrustning. Framförallt bra kläder och skor är viktigt, vilket gör att man håller sig varm och inte halkar lika lätt. Ett bra alternativ till löpning på vintern är längdskidåkning, om man har sådana möjligheter förstås. Det är en ut av de bästa om inte bästa typen av konditionsträning.

I min träningsdagbok har bland annat antecknat vilopuls och vikt en gång i veckan. Vilopulsen förändrades med åtta slag per minut. I början hade jag en vilopuls som var 52 slag per minut. Efter tolv veckor sedan var den 44 slag per minut. Det är ett tecken på att min kondition har förbättrats. Angående vikten har även den minskat. Jag har dessvärre inget värde från precis innan jag började med träningsprogrammet, utan det första värdet är för tre veckor efter programmets start. Detta beror på att jag hade en annan typ av träningsdagbok de första veckorna, där inte vikten skulle anges. Jag gick totalt sett i alla fall ner 1,5 kg under nio veckor. Troligen beror detta på att min fettförbränning har ökat, vilket har resulterat till att det har tagit på mina depåer. Jag tror knappast att jag har fått mindre muskler, eftersom jag har ökat min träningsmängd.

Pulsklocka är något som jag har använt mig av under den här tiden. Jag vet inte precis om det har gett mig jättemycket, men det var roligt att ha testat på det. Jag har tidigare bara använt pulsklocka någon enstaka gång, men har hört att det ska ge en effektiv träning. Jag tror att exempelvis elitidrottare har mer nytta av en sådan jämfört med motionärer. Pulsklocka kan även vara ett bra hjälpmedel för dem som vill ha optimal fettförbränning samt för dem som vill ta det lugnt på vilodagar (personer som tränar mycket). Jag själv har inte alls varit uppe i de träningsmängderna så att jag precis behövt ta det lugnt något träningspass och jag har heller inte varit i behov av någon fettförbränning, därför känner jag att den inte har tillfört mig så mycket. Å andra sidan har den ändå varit bra därför att jag har vetat i vilket arbetsintervall jag skulle vara i för att åstadkomma en viss typ av träning, exempelvis distansträning respektive intervallträning.

Mitt mål med projektarbetet var bland annat att få bättre kondition med hjälp av effektiv träning. Jag valde då en bestämd sträcka, som var 2,5 km lång och relativt plan, att springa; en gång i början och en gång i slutet för att se om tiden förändrats. Men det hela gick inte riktigt som jag hade velat. Förändringen blev nämligen en sämre tid på sju sekunder. Den första tiden som jag fick var elva minuter och 50 sekunder och den sista tiden var elva minuter och 57 sekunder. Förklaringen bakom varför det blev så här tror jag bland annat beror på att förhållandena inte var de samma i början som i slutet, tyvärr. Det var till exempel mycket kallare vid sluttestet jämfört med det första testet, vilket kan förklara varför det var jobbigare att andas då. Det var också så att jag inte kunde springa de 500 metrarna exakt samma sträcka vid det sista testet jämfört med det sista på grund av att det var konstsnö spår där. Jag är dock säker på att min kondition har förbättrats. Detta kan jag styrka med att jag inte blir trött lika snabbt nu, min förändrade vilopuls och även att träningen varit tuffare de senaste tolv veckorna jämfört med innan.