Utvärdering av träningsdagböcker (grupp)


Träningsprogram

Fördelarna som finns med ett planerat träningsprogram:

• Lättare att planera veckorna; både socialt, träningsmässigt och när man arbetar.

• Lättare att man tränar alla delar av kroppen; att man inte missar någonting.

• Om man inte har ett träningsprogram att utgå ifrån så är det lätt hänt att man tränar ensidigt. Man kan missa viktiga muskelgrupper och uppnår då inte den fulla effekten av träningen.

Nackdelarna som finns med ett planerat träningsprogram:

• Ibland kanske man inte riktigt lyssnar på kroppen.

• Man kan därmed bli sjuk lättare och risken för skador ökar.

Vi anser ändå att fördelarna med att ha ett träningsprogram väger tyngre jämfört med att inte ha ett.


Kroppsliga förändringar


Anna: konditionsträning

Hon gick totalt ner 1.5 kg under träningstiden. Troligen beror detta på att hennes fettförbränning har ökat, vilket har resulterat till att det har tagit på hennes depåer. Förmodligen beror viktminskningen inte på minskad muskelmassa utan på minskad mängd kroppsfett. Vilopulsen för henne förändrades med åtta slag per minut; från 52 slag/minut ner till 44 slag/minut. Konditionen har därmed förbättrats.


Alexander: konditions- och styrketräning

Han gick upp fyra kg under dessa tre månader. Denna viktökning beror på kroppsliga förändringar på grund av en ökad muskelmassa. Det skedde även en förändring på vilopulsen från 60 till 46. Han ökade sin löpträning samtidigt som han låg kvar på samma mängd styrketräning. Han ökade sin totala träning från åtta till tio timmar i veckan, men han tyckte att det då var svårt att hinna med skolan när träningen tog så pass mycket tid.


Anders: styrketräning

Anders har förbättrat sitt testresultat med mellan 50-100 %. Han har varken gått upp eller ner i vikt under träningsperioden men han känner själv att han har blivit starkare vilket tyder på att han har gått ner lika mycket i fett som han har gått upp i muskelmassa.

Allt eftersom träningstiden gick så kändes det lättare och lättare att motivera sig eftersom han kände att det gav resultat.


Markus: styrketräning

Han gick upp två till tre kg under sin träningsperiod. De positiva effekterna som han fick ut av sin träning var att han kände sig mer motiverad till sin träning. Det negativa med träningen var att han kände sig mer stressad inför skolan, det blev lite för mycket träning till en början på grund av att han både spelade fotboll och styrketränade. Efter träningsperioden under tolv veckor gjorde han ett uppehåll på sex veckor för att se hur mycket han förlorade på att inte träna. Resultatet blev att hans styrka hade försämrats avsevärt.


Psykiska förändringar


Vi känner att det har varit lättare att motivera sig. Det har ibland varit segt att ta sig till träningen, ex. när man skulle till gymmet, men när man väl kommit dit så har motivationen för träningen ökat. Variation i träningen har vi insett är viktigt att ha för att motivationen och viljan till träningen ska finnas kvar under en längre tid. Det är svårare att motivera sig när man också tränar själv jämfört med när man är flera.


Vår erfarenhet


Vi tror att det är bra att träna varierat så att man inte tröttnar, samt att det kan vara fördelaktigt att träna tillsammans med någon emellanåt. Vissa har säkert även lättare att träna bra med hjälp av en tränare som ”pushar” på en.

Träningsdagboken anser vi är inte särskilt användbar i vår träning därför att den kan göra att det hela tiden blir ett måste och kan på sikt leda till att man tappar lusten för att träna. Den kan säkert vara användbar i vissa fall om man vill gå tillbaka och titta hur ens träning har sett ut tidigare. Det beror också på vilket syfte man har med sin träning; det är skillnad om man tränar som elit jämfört med en som är motionär, det är säkert också väldigt individuellt. Det är lättare att effektivisera sin träning om man har ett underlag för hur man har tränat tidigare. Vi anser helt enkelt att träningsdagboken är viktig i vissa situationer.

Pulsklockan kan vara bra att ha när man vill ha effektiv träning, som när man ska hålla ett visst pulsintervall, ex. vid intervaller.