Kosttillskott


Proteiner, vitaminer och mineraler kallas i koncentrerad form för kosttillskott. Tanken med kosttillskott är att komplettera den vanliga kosten, och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska och droppflaskor eller liknande. Det finns även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer och olika slags örter i koncentrerad form, dessa är då avsedda att tas i små mängder. Det finns alltså en rad olika näringsämnen som man kan inta genom kosttillskott.


Vem behöver kosttillskott?

Enligt många undersökningar finns ett flertal brister i våra matvanor, trots det så visar kostundersökningar att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. Alltså finns det inte något behov av att ta extra kosttillskott för många personer. Trots det så har försäljningen av kosttillskott ökat extremt under de senaste åren.


Behövs kosttillskotten?

Ja, det gör de. De kan vara viktiga för vissa grupper under speciella perioder av livet, men det är långt ifrån alla som behövs. De kosttillskott som bland annat är rekommenderade är:

• D-vitamin. Detta är ett vitamin som man får genom bland annat vistelse i solen. Barn som ännu är under 2 år rekommenderas att ta tillskott i form av AD-droppar. Äldre som inte vistas ute i så stor utsträckning rekommenderas att ta tillskott med D-vitamin i tablettform. Men även gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas eventuellt tillskott men här bör det föras en dialog med barnmorska. D-vitamin har en viktig roll i kroppen och styr över kalkbalansen i skelett och tänder. Om man får brist på D-vitamin kan det orsaka ”engelska sjukan” hos barn, det visar sig som mjukt och missformat skelett, och hos vuxna så blir följden benuppmjukning (osteomalaci). Det finns även forskning som tyder på att D-vitamin i viss utsträckning kan ha betydelse för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

• Folsyra. Detta kan behövas för kvinnor som är gravida. Folsyra är en form av B-vitamin. Folsyra finns inte naturligt utan är en konstgjord vitamin utav Folat som i sin tur finns naturligt i mat. Folsyra är alltså ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Fördelen med Folsyra är den att det är lättare för kroppen att ta upp än att ta upp folat.


Kan kosttillskott minska risken för sjukdom?

I dag finns det ett flertal olika undersökningar som visar att de som äter frukt och grönsaker i större mängder löper mindre risk att drabbas av sjukdomar, detta gäller främst hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Detta skulle kunna bero på att frukt och grönsaker innehåller antioxidativa ämnen antioxidativa ämnen skyddar kroppens cellerna mot skadligga ämnen.

Däremot finns det ett flertal undersökningar som visar på att risken för sjukdomar inte minskar genom intag av kosttillskott. Man får alltså inte samma effekt när man äter höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som när man äter mycket frukt och grönt. Där igenom ska man inte ersätta en dålig kost med kosttillskott.


För mycket vitaminer och mineraler kan vara skadligt

För höga doser av vitaminer och mineraler kan i många fall vara skadligt för kroppen. Därför är det viktigt att man läser anvisningarna på förpackningarna och sedan följer dem så att man inte tar mer än vad som står där.


Kosttillskott, hälsokost och naturläkemedel

Kosttillskott definieras som livsmedel. Hälsokost däremot är ett vidare begrepp som omfattar kosttillskott men också biodynamiskt odlade livsmedel, örter, traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Både traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel ska godkännas av Läkemedelsverket innan de får säljas.

Den som säljer kosttillskott får inte påstå att produkten har någon medicinsk effekt, till exempel att den kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Om man använder sådana påståenden i marknadsföringen klassas produkten som läkemedel.

Nu har jag skrivit om kosttillskottens inverkan på hälsan. Det finns nästan en ännu större marknad för proteintillskott när det gäller träning. Det finns en rad olika proteintillskott där man använder sig av olika proteinkällor. Vassleprotein är idag den absolut vanligaste produkten och ger dina muskler alla de aminosyror som behövs för en god muskeltillväxt.

Kasein-, soja- och äggprotein är några andra källor som brukar användas vid tillverkningen av proteintillskott. Det som skiljer de olika aminosyrorna åt är hur upptaget varierar mellan de olika källorna. De flesta tillskotten är i pulverform och de kan ge en fördel för dig som tränar men då är det viktigt att det används rätt. Kom ihåg att inte ersätta den vanliga maten med proteinpulver. Man ska gärna äta en fiberrik kost tillsammans med mycket frukt och grönsaker för att även få i dig enzymer, vitaminer och mineraler, får man inte i sig alla de nödvändiga ämnena så kommer inte proteintillskottet ge maximal effekt.

Sedan 2005 så är det framtaget föreskrifter so gäller för kosttillskott. Föreskrifterna består av en definition för kosttillskott och regler för vilka vitaminer och mineraler som de får innehålla. Detta har tagits fram av Livsmedelsverket efter ett direktiv av EU.

I dessa föreskrifter står det även hur kosttillskotten ska märkas, alltså vilka uppgifter som ska stå på förpackningen. Tillslut är det meningen att ska det också utarbetas föreskrifter för maximi- eller minimihalter av utvalda ämnen, till exempel hur mycket A-vitamin som en produkt får innehålla.