Energidrycker


”Red Bull ger dig vingar” är ett uttryck från reklamen av Red Bull. Vad menar de med det här då? Håller reklamen verkligen vad de lovar?

En energidryck har fått ryktet om sig att tillföra energi om de dricks, vilket kanske inte är så konstigt. Frågan är om de verkligen är så bra som de påstås vara. Ger en burk Red Bull tillräckligt med energi för att man ska tycka att det är värt att köpa en burk till varje träning eller finns det bättre metoder? Har energidrycker någon påverkan på vår hälsa och vad är egentligen skillnaden på en vanlig läskedryck jämfört med en energidryck? Det är bland annat detta jag ska titta på och komma fram till; om det är så mycket bättre med energidrycker än vanligt hederligt vatten på en träning. Dessutom vill jag veta vad det finns för fördelar respektive nackdelar med energidrycker.


Vätska och prestationsförmåga

Det är olika medicinska, fysiologiska och psykologiska faktorer som ligger bakom trötthet vid fysiskt arbete. Pågår ett fysiskt arbete länge, tar musklernas förråd av glykogen slut och blodsockerhalten sjunker under normal nivå. För att kroppen inte ska överhettas sker en vätskeförlust via svettning. Denna vätskeförlust gör att man känner sig matt. Hur mycket man svettas är individuellt. Redan när man börjat svettas försämras prestationsförmågan. Under ett träningspass på ca 1 timma svettas man i genomsnitt en halv liter, men det är inte ovanligt att man svettas upp till flera liter. I takt med att man blir mer vältränad, fungerar temperaturregleringen bättre. Den kommer då igång fortare och man svettas mer, vilket gör att träningen blir effektivare. Detta betyder givetvis att man behöver få i sig tillräckligt med vätska för att kunna prestera bra under sin träning.


Energidrycker Vs Vatten

En kvinnokropp består av ca 50 % vatten medan en manskropp består av ca 60 % vatten. Skillnaden beror på att män i genomsnitt har mer muskler än kvinnor, och muskler innehåller mer vatten än fettvävnad. För att täcka kroppens behov av vatten ska man dricka ca 3 liter vatten om dagen och ännu mer när man tränar. Ett sätt att ta reda på om man dricker tillräckligt med vatten är att kontrollera om urinen är vit- eller ljusgul. Är den det dricker man lagom mycket vatten. Att hålla en jämn vätskebalans är viktigt för alla, speciellt för dem som idrottar. Rubbas vätskebalansen av någon anledning påverkas man både psykiskt och fysiskt: man tappar orken och får svårt att koncentrera sig. Är man väl medveten om sina individuella vätskebehov och dricker ”på rätt sätt” kan det ge många fördelar både vid träning och vid tävling.


Vattnet i kroppen har bland annat till uppgift att:

• Transportera näringsämnen till muskler och andra organ.

• Transportera slaggprodukter ut ur kroppen

• Reglera kroppstemperaturen


Tänk även på att man kan klara dig utan mat i flera veckor, men bara några få dagar utan vatten.


Hur mycket vatten behöver man dricka?

Normalt förlorar man ungefär 2-3 liter vätska per dygn. Vätskan förloras genom att man svettas, går på toaletten och en del följer med utandningsluften. Vätskan man förlorar under en dag ersätts med det man äter och dricker under dagen. Så om man gör fysiska aktiviteter blir förlusten av vatten genast större. När man anstränger sig ökas energiomsättningen och detta medför givetvis att kroppstemperaturen höjs. När kroppstemperaturen höjs vill kroppen svalka sig och man börjar svettas. Vätskebrist är det som snabbast försämrar sin prestationsförmåga och ju mer vätska man förlorar desto mer måste man dricka. Hur mycket vätska som behövs beror dels på klimat och luftfuktighet och dels på personens kroppsstorlek. Får man i sig mer vätska än vad man behöver gör det ingenting, det som blir över försvinner ändå senare med urinen.


När ska vatten drickas?

Vatten bör man dricka ordentligt före en fysisk aktivitet för att prestera så bra som möjligt under en träning eller tävling. Under ett långt träningspass blir det ofta svårt att dricka lika mycket vätska som man förlorar men man ska tänka på att man hellre ska dricka ofta och lite åt gången än mycket och sällan. Ens mage kan bli skvalpig och kännas tung om man dricker mycket åt gången. Tränar man under en längre period än 40 – 50 minuter bör man dricka när man väl får chansen. Tränar man ännu längre ska man helst dricka 1,5 – 2 dl. (ett glas) vatten ungefär var 15:e minut. Efter träningen måste man återställa vätskebalansen så fort som möjligt, vatten eller sportdryck kan vara en bra början.


Vad är energidryck?

Enkelt uttryckt är energidryck läsk med koffein. Det är på grund av koffeinet som energidrycken är uppiggande. De flesta sorterna av energidrycker innehåller ämnen som koffein, taurin och glucoronolacton.

Koffeinet finns naturligt i ett flertal växter, till exempel kaffe och te, och stimulerar centrala nervsystemet och hjärtmuskeln samtidigt som det vidgar bronkerna i luftvägarna, vilket bland annat gör att andningsarbetet minskar. Koffeinets substans har en vätskedrivande effekt och koffein finns i alla energidrycker på den svenska marknaden.

Taurin är en aminosyra som naturligt finns i kroppen och som vi får i oss tillräckligt av under dagen genom vår normala kost. Taurin hjälper cellerna att behålla rätt salt- och vattenkoncentration och det är inte ofta man har brist på detta ämne, men det kan uppstå vid extrem fysisk ansträngning. Enligt vissa studier höjer taurin den fysiska prestationsförmågan. Dricker du en burk energidryck har du fått i dig mer taurin än vad normal kost innehåller under en dag och ämnet hittar du bland annat i energidrycken Red Bull.

Vad glucoronolacton har för funktion i energidrycker är lite oklart. Vissa experter påstår att ämnet bidrar till att kroppen lättare gör sig av med giftiga ämnen och ”slaggprodukter”, men en del experter tror att kroppen klarar att göra sig av med giftiga ämnen och slaggprodukter lika bra utan att tillföra glucoronolacton.

Eftersom dryckerna är rejält sockrade så ger de energi. En burk energidryck innehåller i genomsnitt ungefär sju sockerbitar, så namnet ”energidrycker” stämmer på så vis genom att de ger energi, men energidrycker skulle lika gärna kunna ersättas med kaffe med socker i.

Red Bull påstår att deras dryck ökar/förbättrar:

• Prestationsförmågan

• Koncentrationsförmågan

• Reaktionsförmågan

• Välbefinnandet


De hänvisar till studier från Tyskland och Storbritannien men flera experter är skeptiska till att detta verkligen stämmer. Bland annat har bedömningsnämnden för kost-hälsainformation sagt att studierna inte är vetenskapligt granskade och en läkare, Mikael Lehtihet, har synat energidryckerna och sagt:

- De hänvisar till en enda studie som stöd för att prestationsförmågan skulle höjas. Men det är en rent teoretisk studie och de övertolkar den.

Andra experter menar på att energidrycker inte behövs. Det går lika bra att ta en banan eller en kopp kaffe.

I de allra flesta fall är vanligt vatten den absolut bästa drycken. Men tränar man hårt och länge finns det fördelar med sportdryck (energidryck). En fördel med sportdryck är att man får i sig extra socker. Kroppens glykogenförråd behöver fyllas på vid längre ansträngning, eftersom de är begränsade. Ungefär 2 – 7 % sockerkoncentration har visat sig vara lämplig i sportdryck. Sportdrycker brukar vanligtvis innehålla natrium som även finns i koksalt. Detta medför att vätskan absorberas (tas upp) effektivt och hålls kvar i kroppen.

Det är viktigt att drycken inte är för kall. Är drycken för kall kan man lätt få ont i magen. Studier visar att en temperatur kring 15 grader är den lämpligaste.


När ska energidrycker drickas?

Under fysisk aktivitet svettas man, vilket generar i att vätskebehovet ökas. Man skall alltid förebygga vätskeförlusten innan sin träning börjar, men man ska inte dricka så mycket att det känns dåligt att träna med det i magen. Man kan även kompensera med vatten genom att dricka under träningen. Det är bra att tänka på vad man dricker. Innehåller vätskan man ska dricka mer än 5 % socker kan det bromsas i magen och ligga kvar och störa under träningen. Det kan även vara så att det driver ut vatten från blodomloppet och vätskebalansen försämras.

I vissa sammanhang kan det vara bra att tillföra kroppen sockerämnen under olika typer av träningar som till exempel under ett långt lopp, eftersom man kan uppnå ett energitillskott som kan användas under loppets gång. Hur man ska avgöra om man kan tillföra sockerämnen för att lyckas bättre och vad man ska dricka tänker jag inte gå igenom här, men vill du läsa mer om det kan jag rekommendera att gå in på

  • maxim´s hemsida.
  • Sportdryck är framför allt bra för att påskynda återhämtningen efter en träning, eftersom den innehåller kolhydrater. Det går även bra att äta en smörgås, frukt eller saft och bulle.


    Olika sorters energidrycker

    Det finns mängder av olika sorters energidrycker på marknaden. Innehållsmässigt brukar skillnaderna vara hårfina bland de olika sorterna, men priset kan skilja avsevärt.

    Informationen nedan är direkt hämtat från

  • Göteborgs-postens hemsida
  • och visar en översikt av de märken de hittade vid en butiksrunda i Göteborg. De flesta innehåller cirka 80 milligram koffein per burk, vilket motsvarar en vanlig kopp kaffe. Red Bull och flera andra sorter innehåller cirka 1 gram taurin per förpackning, medan V och Jolt Cola saknar detta ämne.

    Battery

    10:95 för 33 cl på Ica Maxi. Literpris 33:18. Tillverkad i Finland, innehåller taurin (400 mg/dl) och koffein (32 mg/dl). Kalorier: 50 kcal/dl. På burken står det: "drick inte mer än 3 burkar per dag".

    Burn

    13:90 för 25 cl på Coop Konsum Avenyn. Literpris 55:60 kr. Tillverkad " i EU för Coca-Cola drycker Sverige AB", innehåller taurin (380 mg/dl), glukoronolakton (230 mg/dl) och koffein (32 mg/dl). Kalorier: 61 kcal/dl.

    Euroshopper Energy Drink

    4:95 för 25 cl på Ica Maxi. Literpris 19:80 kr. Tillverkad i Nederländerna, innehåller taurin (400 mg/dl), glukoronolakton (240 mg/dl) och koffein (32 mg/dl). Kalorier: 46 kcal/dl.

    Frank's Energizer

    11:95 för 30 cl på Ica Focus. Literpris 39:83 kr. Tillverkad av Kopparbergs/Sofiero bryggeri, innehåller taurin (250 mg/dl), guarana och koffein (13,5 mg/dl). Kalorier: 42 kcal/dl.

    Hustler Energizer

    4:95 för 25 cl på Netto. Literpris 19:80 kr. Tillverkad i Danmark, innehåller taurin (30 mg/dl) och koffein (24 mg/dl). Kalorier: 49 kcal/dl.

    Power King

    4:97 för 25 cl på Willys. Literpris 19:88 kr. Tillverkad i Nederländerna, innehåller taurin (400 mg/dl), glukoronolakton (mängd anges inte) och koffein (32 mg/dl). Kalorier: 44 kcal/dl. Tillverkaren rekommenderar " högst 5 burkar per dag".

    Red Bull

    12:95 för 25 cl på Ica Maxi. Literpris 51:80 kr. Tillverkad i Österrike, innehåller taurin (400 mg/dl), glukoronolakton (240 mg/dl) och koffein (32 mg/dl). Kalorier: 45 kcal/dl. Uppges vara "speciellt utvecklad för perioder av ökad mental och fysisk ansträngning"

    V

    12:00 för 25 cl på Hemköp Nordstan. Literpris 51:60 kr. Tillverkare anges inte, innehåller ingen taurin men däremot guaranaextrakt (120 mg/dl). Koffeinhalt: 31mg/dl. Kalorier: 47 kcal/dl.


    Vilken av energidryckerna som är bäst är svårt att svara på. Däremot kan man göra sitt val genom att ta hänsyn till priset eller om man till exempel vill bli piggare så kanske man ska välja sort beroende på koffeinhalten. I de allra flesta fall behöver man inte köpa någon av dessa alternativ, utan man kan blanda sin egen energidryck. Det blir mycket billigare och minst lika bra.

    Här följer ett enkelt recept, hämtat från ”uppladdningen 2005 andra upplagan”, för att göra din egen energidryck:

    1 liter vatten

    0,5 dl druvsocker

    1 krm koksalt

    1 – 2 msk koncentrerad juice eller saft

    Blanda ut druvsocker och salt i vattnet. Tillsätt därefter juice eller saft.

    Eftersom du bör dricka mer än bara för att släcka törsten, kan det vara en god idé att din sportdryck smakar gott. Prova gärna med citron eller apelsin.